reguliere begeleiding

Bij begeleiding regulier is er veelal sprake van complexere problematiek : meer complexe ziektebeelden, meer complexe activiteiten en meer ontwikkelmogelijkheden richting door- en uitstroom naar reguliere maatschappelijke voorzieningen b.v. participatie en zelfstandigheid met minder of zonder ondersteuning.  Er kan sprake zijn van benodigd intensief toezicht op het functioneren van de cliënt, wanneer ook begeleiding licht wordt geleverd. De reguliere begeleiding is ook gericht op bijvoorbeeld gedrag bijsturen of bijvoorbeeld om complicatie bij een ziekte te voorkomen.

In geval van complexere problematiek wordt lichte begeleiding onder supervisie van regulier of specialistische begeleider ingezet. De begeleider zal doelgericht werken aan het behalen van een resultaat conform de gestelde opdracht van de opdrachtgever. Cliënten hebben de regie, maar hebben een ander nodig om het uit te voeren.

Doel

  • Als bij lichte begeleiding, plus het aanleren van nieuwe competenties en vaardigheden/het bevorderen van gedragsverandering.
  • Daarnaast de complexere ziektebeelden zodanig verminderen dat door- en uitstroom richting reguliere maatschappelijke voorzieningen bevorderd wordt en reguliere begeleiding na verloop van tijd afgeschaald of gestopt kan worden.

Doelgroep

Cliënten die ondersteuning nodig hebben bij het nemen van de eigen regie om zelfredzaamheid te bevorderen of in stand te houden op één of meerdere leefgebieden zoals deze omschreven worden in de methode ‘Wat

telt’. Zowel om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen als om mee te kunnen doen in de samenleving. 

Omschrijving

  • De ondersteuning is gericht op het stimuleren en/of behouden van de zelfredzaamheid en participatie en het voorkomen van achteruitgang daarin.
  • Reguliere begeleiding richt zich op het ondersteunen bij of uitvoeren van bepaalde handelingen, maar kan taken ook volledig overnemen wanneer de cliënt deze zelf niet meer kan verrichten en die ook niet (meer) kunnen worden aangeleerd.

Resultaat

  • De inzet van reguliere begeleiding draagt bij aan het langer zelfstandig thuis kunnen wonen en het voorkomen van het inzetten van duurdere en zwaardere maatwerkvoorzieningen.
  • Tevens vanuit financieel oogpunt wil de gemeente met reguliere begeleiding duurdere begeleiding afschalen en daarmee inzetten op de financiële beheersbaarheid van de WMO.

Complexiteit beperking

Het ziektebeeld van de cliënt is ook niet dermate complex dat een hoge graad van deskundigheid nodig is voor de omgang met de cliënt.

  • Problematiek komt veelal voort uit een "hoofd aandoening";
  • Chronisch karakter, veelal gericht op cliënten die langdurige aangewezen zijn op ondersteuning;
  • Vragen op meerdere levensgebieden;
  • Voorspelbaarheid: goed/matig;
  • De hulpvraag is uitstelbaar tot volgende contactmomenten of telefonisch tijdens

Grondslag

  • Voor iedere cliënt die een lichte beperking heeft op het gebied van de zelfredzaamheid of zelfregie in combinatie met afhankelijkheid van reguliere ondersteuning. Cliënten hebben naast sturing bij regie over hun leven ook ondersteuning bij praktische handelingen en vaardigheden nodig.
  • De zorg is ook beschikbaar voor cliënten die alleen ondersteuning nodig hebben bij praktische handelingen en vaardigheden. De cliënt heeft meer individuele aandacht nodig dan bij lichte
  • Professional is oproepbaar en niet continu nabij. Wel moet er een planning zijn wat betreft de begeleiding, omdat zaken als wassen en zeker het nemen van medicatie op specifiekere tijden en data gedaan moeten worden.

Geschiktheidseisen

Uitvoering kan plaatsvinden onder een professional van minimaal MBO- niveau 4 MWD, GGZ, VVT of een vergelijkbare richting. Het wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van een professional met een afgeronde opleiding van minimaal hbo-niveau.

Kwaliteitscriteria

Voorkeur gaat uit naar aanbieders die meerdere vormen van begeleiding aanbieden, zodat afschalen en indien nodig opschalen van de zorg binnen dezelfde organisatie mogelijk is. Borgen van de continuïteit van de ondersteuning is daarbij een belangrijk uitgangspunt. 

Toezicht

Geen intensief toezicht nodig.

Werkzaamheden

  • Per cliënt verschillen de werkzaamheden. De werkzaamheden hebben betrekking op de zelfredzaamheid van de cliënt bevorderen en focussen op alle leefgebieden van een cliënt. Verder ondersteunt reguliere begeleiding de cliënt bij het voeren van Ten slotte kan de begeleider bij reguliere begeleiding taken structureel overnemen, waarbij dat bij lichte begeleiding sporadisch gebeurt.
  • De begeleider is verantwoordelijk voor het aanvullen van het ondersteuningsplan wat in hoofdlijnen door de consulent is De begeleider vult aan waar de cliënt tegenaan loopt en wat de doelen zijn voor de cliënt. Ook is de begeleider gericht op actieve signalering van veranderingen in gezondheids- en/of sociale situatie van de cliënt. Indien deze veranderingen dusdanig zijn dat de beschikking bijgesteld moet worden neemt de begeleider contact op met de consulent Sociaal Team.
  • Gedurende de ondersteuning legt de begeleider, indien nodig, verantwoording af aan de consulent Sociaal Team. De consulent Sociaal Team is vaak de consulent of gebiedsteammedewerker van de gemeente. Zij zijn allemaal casemanagers van hun eigen Het kan dus niet voorkomen dat er zorg voor een cliënt wordt ingezet, zonder dat er een gebiedsteammedewerker bij betrokken is.
  • Er vindt in ieder geval een evaluatie met de consulent Sociaal Team plaats op het moment dat een beschikking afloopt. Tussentijdse evaluaties vinden plaats op afspraak en worden gedaan als daar behoefte aan is. Tijdens een evaluatie worden in ieder geval de volgende zaken besproken en vastgelegd:
    • Is de zorg nog passend?
    • Kan er afgeschaald worden naar een voorliggende voorziening of lichtere begeleiding? (WLZ, algemene voorziening, lichte begeleiding)