LICHTE BEGELIDING 

Atlashulp biedt lichte begeleiding aan onder de WMO in Nijkerk. Het bieden en borgen van continuïteit en Kwaliteit van onze hulp is erg belangrijk. De wens van de client staat centraal. 

Het doel van lichte begeleiding is: Stimuleren en behouden van de huidige situatie van zelfredzaamheid, participatie en woonsituatie en het voorkomen van achteruitgang daarin. De cliënt leert beter omgaan met zijn complexe ziektebeelden waardoor er minder belemmeringen worden ervaren en/of zijn omgeving hier beter mee om kan gaan

Wat is lichte begeleiding?

  • Lichte begeleiding individueel is gericht op het stimuleren en behouden van de huidige situatie van zelfredzaamheid en participatie en op het voorkomen van achteruitgang daarin. De beperking/problematiek van cliënt is niet dermate complex dat een hoge graad van deskundigheid nodig is voor de omgang met de cliënt.
  • Bij lichte begeleiding kan er wel sprake zijn van intensief toezicht op het functioneren van de cliënt, door een reguliere/specialistische begeleider, bijvoorbeeld om gedrag te kunnen bijsturen of bijvoorbeeld om complicatie bij een ziekte te voorkomen.
  • In geval van complexere problematiek wordt lichte begeleiding onder supervisie van regulier of specialistische begeleider ingezet.

Doelgroep

Cliënten die begeleiding nodig hebben ter bevordering of behoud van de huidige situatie, zelfredzaamheid en participatie. Anders dan bij ondersteuning bij praktische handelingen/vaardigheden betreft het hier ook cliënten met gedragsproblematiek die enige vorm van regie nodig hebben (bijvoorbeeld lvb, ggz, dementie, NAH).

Omschrijving

  • De ondersteuning is gericht op: 
    • het voeren van regie
    • het overnemen van toezicht
    • het aansturen van gedrag
    • het versterken van de
  • Uitgangspunt is “zorgen dat” in plaats van “zorgen voor”.
  • Indien mogelijk en zoveel als dat kan afschalen van de ondersteuning naar voorliggend veld/sociaal
  • De ondersteuning kan ook gericht zijn op het in beeld houden en het monitoren van kwetsbare cliënten en het voorkomen dat escalatie Ondersteuning af en toe/op afroep, ‘de vinger aan de pols’ houden om zelfredzaamheid te verbeteren, te stabiliseren dan wel terugval in de zelfredzaamheid te voorkomen, opdat voor de cliënt en het sociaal netwerk duidelijk is waar men terecht kan bij risico op terugval.
  • De ondersteuning kan zowel met als zonder afstemming met de reguliere/specialistische begeleider ingezet worden.

Doelstelling en Resultaat

  • De inzet van lichte begeleiding draagt bij aan het langer zelfstandig thuis kunnen wonen en het voorkomen van het inzetten van duurdere en zwaardere maatwerkvoorzieningen.
  • Tevens vanuit financieel oogpunt wil de gemeente met lichte begeleiding duurdere begeleiding af kunnen schalen en daarmee intensief inzetten op de financiële beheersbaarheid van de WMO.

Complexiteit beperking

Eenvoudig of beperkte complexiteit van de werkzaamheden en eventueel aanvullend en ter ondersteuning op reguliere/specialistische begeleiding.

Grondslag

  • Voor ieder cliënt die een lichte beperking op het gebied van de zelfredzaamheid, zelfregie of participatie ervaart/heeft. De cliënt heeft voornamelijk sturing- hulp bij regie nodig op één of enkele
  • De cliënt is gemotiveerd en staat open voor ondersteuning en heeft weinig tot geen individuele aandacht nodig. Professional is niet oproepbaar en niet continu nabij. Wel is de professional bereikbaar. Bij deze vorm van ondersteuning is uitstel mogelijk.

Kwaliteitscriteria

Voorkeur gaat uit naar aanbieders die meerdere vormen van begeleiding aanbieden, zodat afschalen en indien nodig opschalen van de zorg binnen dezelfde organisatie mogelijk is. Borgen van de continuïteit van de ondersteuning is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Toezicht

Geen intensief toezicht nodig.

Werkzaamheden

  • Lichte begeleiding is in beginsel bedoeld om een vinger aan de pols te houden. Het niveau van de werkzaamheden is hier ook op gebaseerd. Begeleiding zal sporadisch bijspringen bij bepaalde taken zoals de post opruimen, maar zal dit niet structureel Daarvoor is reguliere begeleiding. Er wordt vooral gekeken naar hoe het loopt in algemene zin.
  • Het tweede waar lichte begeleiding zich voor leent is de De begeleider houdt in de gaten hoe de situatie van de inwoner zich ontwikkelt en zal hierop baseren of lichte begeleiding nog nodig is en/of er op- of afgeschaald kan worden.
  • Daarnaast is de begeleider verantwoordelijk voor het aanvullen van het ondersteuningsplan wat in hoofdlijnen door de consulent is opgesteld. De begeleider vult aan waar de cliënt tegenaan loopt en wat de doelen zijn voor de cliënt. De begeleider is gericht op actieve signalering van veranderingen in gezondheids- en/of sociale situatie van de cliënt. Indien deze veranderingen dusdanig zijn dat de beschikking bijgesteld moet worden neemt de begeleider contact op met de consulent Sociaal
  • Gedurende de ondersteuning legt de begeleider, indien nodig, verantwoording af aan de consulent Sociaal Team. De consulent Sociaal Team is vaak de consulent of gebiedsteammedewerker van de gemeente. Zij zijn allemaal casemanagers van hun eigen Het kan dus niet voorkomen dat er zorg voor een cliënt wordt ingezet, zonder dat er een gebiedsteammedewerker bij betrokken is.
  • Er vindt in ieder geval een evaluatie met de consulent Sociaal Team plaats op het moment dat een beschikking Tussentijdse evaluaties vinden plaats op afspraak en worden gedaan als daar behoefte aan is. Tijdens een evaluatie worden in ieder geval besproken en vastgelegd of de zorg nog passend is en of er afgeschaald kan worden naar een voorliggende voorziening? (WLZ, algemene voorziening)